Pravastatin Ranbaxy

Pravastatin Ranbaxy är en av de pravastatin-läkemedel som finns.

Pravastatin hör till gruppen statiner, vilka är kolesterolsänkande läkemedel.

Kolesterol är ett fett som finns i kroppen (läs mer här om kolesterol). Det finns en teori om att höga kolesterolhalter i blodet kan orsaka åderförkalkning, eller åderförfettning.

Åderförkalkning har andra namn som åderförfettning, arterioskleros, ateroskleros. Det är när blodkärlsväggarna får lagringar på insidan. Det gör blodkärlen stelare och med tiden blir de trängre vilket gör det svårare för blodet att passera.

Då kan man få blodproppar, som i sin tur kan ge stroke eller hjärtinfarkt.

Pravastatin Ranbaxy biverkningar du kan drabbas av

Det är olika om man drabbas av Pravastatin Ranbaxy biverkningar eller inte får några alls.

I vissa fall är biverkningarna tecken på riktigt allvarliga sjukdomstillstånd, och då är det viktigt att genast kontakta läkare.

Läs om Pravastatin Ranbaxy biverkningar här, och när du ska kontakta läkare.

Att ta Pravastatin Ranbaxy tabletter

När du ska börja använda din medicin är det viktigt att du kontrollerar så att du inte har några av de sjukomstillstånd (eller att det ligger i släkten) när du ska vara försiktig med pravastatin, eller till och med helt låta bli att den medicinen.

Du tar alltid din medicin på samma tid varje dag, på kvällen är det vanligaste.

Läs om vad du bör veta innan du tar Pravastatin Ranbaxy, och hur du ska ta den.

Andra pravastatin-läkemedel

Pravastatin Ranbaxy är ett av flera läkemedel med pravastatin.

Ursprungligen fanns det ett pravastatin-läkemedel, som såldes under varumärkesnamnet Pravachol.

Efter att patentet gick ut för Pravachol så var det fritt fram för andra företag att ta fram ett likvärdigt läkemedel med samma verksamma ämne (pravastatin). Det heter generiska läkemedel.

Alla generiska pravastatin-läkemedel är likvärdiga och därför utbytbara mot varandra. När du får pravastatin på ditt apotek så kan det vara olika märken från gång till gång. Det beror på att apoteket alltid måste erbjuda dig det likvärdiga läkemedlet med lägst pris.

I Sverige finns just nu dessa läkemedel med pravastatin, förutom Pravastatin Ranbaxy:

Namnen på dessa generiska läkemedel är den aktiva substansen (pravastatin) + företagsnamnet.

Om Pravastatin Ranbaxy

Pravastatin Ranbaxy kommer från företaget Ranbaxy. Det är ett generiskt läkemedel som finns i tablettform med dosen 40 mg.

Ranbaxy är ett indiskt företag som startades av Ranbir Singh och Gurbax Singh (företagsnamnet kommer från Ranbir och Gurbax).

2008 köptes företaget upp av det japanska läkemedelsföretaget Daiichi-Sankyo. 2014 så har det indiska läkemedelsföretaget Sun Pharma kommit överens om att köpa Ranbaxy av Daiichi-Sankyo.

Detta gör nu att Sun Pharma och Ranbaxy tillsammans blir världens femte största generikatillverkare med en portfölj på 629 generiska läkemedel. Det får verksamhet i 65 länder, och med 47 tillverkningsplatser på fem kontinenter.

Hur pravastatin fungerar

Pravastatin påverkar dina kolesterolnivåer, men hur går det till?

Läs här om hur Pravastatin Ranbaxy påverkar din kropp.