Simvastatin

Simvastatin – den största statinen i Sverige.

Läs om nyttan kontra risken med statiner, om allvarliga simvastatin biverkningar och hur stort det är med detta läkemedel. Och att du kan få olika märken varje gång du ska hämta ut ditt läkemedel på apoteket.

Statiner är en grupp läkemedel som är kolesterolsänkande.

De ges för att sänka det ”onda kolesterolet” LDL.

Varför ska du äta simvastatin?

Anledningen till att man vill sänka ditt kolesterol är att man tror att det kan minska risken för att du drabbas av åderförkalkning/åderförfettning/ateroskleros och i förlängningen hjärt- och kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och blodpropp. Mer om simvastatin.

simvastatin motverkar ateroskleros

Om det verkligen är så är dock omdebatterat. Högt kolesterol har visat sig inte vara en riskfaktor för äldre människor. Det finns t.o.m. forskning som visar att människor med högt kolesterol lever längst.

Många hävdar att statiner ges för brett och att nyttan är liten. Bara för att du har högt kolesterol är du inte sjuk. Ändå får många statiner bara p.g.a. av kolesterolvärdena.

Endast män som tidigare haft en infarkt kan ha nytta av att ta statiner. ”Sannolikheten för att en manlig sextioårig infarktpatient är vid liv om fem år är ungefär 90 procent och om han tar en statintablett dagligen ökar den till 92 procent. Vad de flesta inte vet är att inget statin­experiment har lyckats förlänga livet för kvinnor eller för friska människor.” [ref. DN]

ateroskleros

Och att ta statiner är inte ofarligt…

Simvastatin biverkningar: påverkar dina muskler, din hjärna och kan ge dig cancer

En av de vanligaste biverkningarna är muskelvärk och svaghet i musklerna. Se nedan.

Andra simvastatin biverkningar är huvudvärk, trötthet, yrsel, buksmärtor, förstoppning, diarré, illamående och kräkningar.

Hjärnan är vårt kolesterolrikaste organ och att sänka hjärnans kolesterolnivåerna med läkemedel kan vara riskfyllt. Du kan drabbas av minnesförlust, depression, aggresivitet, sömnstörningar, mardrömmar och insomningsproblem.

Du kan också drabbas av nervsjukdom, inflammation i lever och bukspottkörtel. Du kan få muskelinflammation och muskelsjukdomar som simvastatin biverkningar.

Högre doser av läkemedlet (minst 40 mg) ger ökad risk för njursjukdom: ”De patienter som tog statiner i hög dos löpte 34 procent ökad risk att ha blivit intagna för sjukhus på grund av akut njurskada inom 120 dagar, jämfört med dem som tog låga doser”. [ref. Dagens Medicin]

simvastatin simidon 40 mg

Impotens efter några månaders behandling har visats uppträda hos 20 % av manliga hjärtpatienter.

En annan mindre känd risk är att du riskerar att drabbas av cancer. Hudcancer är den typ av cancer som upptäcks tidigast när du utsätts för cancerframkallande ämnen. Men hudcancer rapporteras inte. ”Antalet fall av hudcancer ökade i de två första simvastatinexperimenten”. [ref. DN]

Simvastatin muskelvärk

Det kan vara så att du drabbas av muskelkramper, muskelvärk, muskelsmärtor eller muskelsvaghet (myopati) när du tar din medicin. Särskilt när du äter höga doser av läkemedlet (80 mg).

Officiella siffror säger att det är mindre än 1 procent som drabbas, men oberoende forskare rapporterar om att så många som var fjärde drabbas.

Besvären kan uppträda först några år efter att du börjat ta ditt läkemedel. Simvastatin muskelvärk kan misstas som muskelreumatism.

Du kan prova att byta till en annan statin om du får sådana besvär. Atorvastatin i dosen 20-40 mg sänker kolesterolet lika effektivt som simvastatin 80 mg men ger mindre risk för myopati. [ref. Läkartidningen]

Du kan få olika simvastatin-läkemedel när du går till apoteket

Det var forskare på Merck & Co som tog fram simvastatin. De patenterade sitt läkemedel och sålde det under varumärkesnamnet Zocor. I vissa länder har det andra namn, som Zocord i Sverige och Österrike.

simvastatin

2006 gick patentet ut och det blev fritt fram för andra företag att ta fram ett likvärdigt läkemedel med samma verksamma ämne (simvastatin). Det kallas för generiska läkemedel och de är utbytbara mot varandra.

Eftersom apoteken alltid ska ge dig det billigaste läkemedlet så kan det vara så att du får olika simvastatin-läkemedel från gång till gång när du hämtar ut din medicin.

I Sverige finns idag följande:

 • Simidon (tredje största generikatillverkaren i världen: Actavis, Irland/USA)
 • Simvastatin Arrow (tredje största generikatillverkaren i världen: Actavis, Irland/USA)
 • Simvastatin Bluefish (Bluefish Pharmaceuticals, Sverige)
 • Simvastatin Krka (Krka, Slovenien)
 • Simvastatin Orion (Orion, Finland)
 • Simvastatin Ranbaxy (femte största generikatillverkaren i världen, Ranbaxy + Sun Pharma, Indien)
 • Simvastatin Sandoz (näst största generikatillverkaren i världen: Sandoz, inom företagsgruppen Novartis, Schweiz)
 • Simvastatin Stada (Stada, Tyskland)
 • Simvastatin Teva (världens största generikatillverkare: Teva, Israel)
 • Zocord (Merck, USA)

Du har alltid rätt att få märkesläkemedlet Zocord men då får du själv betala för den högre kostnaden.

Hur stort är läkemedlet?

Läkemedlet är den vanligaste statinen i Sverige.

Det finns också andra statiner. De näst största i Sverige är:

 • Atorvastatin, varumärkesnamn: Lipitor
 • Rosuvastatin, varumärkesnamn: Crestor
 • Pravastatin, varumärkesnamn: Pravachol

Mer än en halv miljon människor får statiner i Sverige.

Internationellt

Läkemedlet är den näst största statinen internationellt, näst efter Atorvastatin.

Under 2005, innan patentet gick ut, såldes det simvastatin för 231 miljarder kronor i hela världen. Det var då företaget Merck & Co’s bäst säljande läkemedel.

Efter att patentet gick ut så ökade konkurrensen och kostnaden för läkemedlet sänktes rejält.

Under 2011 såldes det simvastatin för 11,9 miljarder kronor ($1.64 billion). Det gjorde läkemedlet till det 9:e mest sålda generiska läkemedlet i världen. De största tillverkarna för läkemedlet det året var Teva och Novartis (världens två största generikatillverkare).

Atorvastatin såldes det för 13 miljarder ($1.79 billion) det året, vilket gjorde det till det 7:e mest sålda generiska läkemedlet i världen. [ref. FiercePharma]

Läs mer om Atorvastatin här.

Så hur ska du se på simvastatin, biverkningar och nytta?