Hur pravastatin fungerar

Pravastatin pÄverkar kolesterolet i din kropp. Hur gÄr det till?

HÀr fÄr du veta hur pravastatin fungerar och hur din kropp pÄverkas.

Först ska vi förstÄ hur kolesterol bildas.

Hur kolesterol bildas i din kropp

NÀr kolesterol bildas i levern, sÄ Àr det genom en kedja av kemiska reaktioner i kroppen.

DÀr börjar man med ett Àmne som omvandlas till ett annat Àmne, som i sin tur omvandlas till Ànnu ett Àmne och sÄ vidare.

Till slut i denna kedja av kemiska reaktioner sÄ bildas bl.a. kolesterol.

En lÀnk i denna kejda Àr nÀr Àmnet HMG-CoA (hydroxymethylglutaryl-CoA) omvandlas till mevalonsyra.

I den kemiska reaktionen sÄ finns det ett enzym som pÄverkar hastigheten i reaktionen. Detta enzym kallas HMG-CoA reduktas.

Vad Àr enzymer egentligen?

I din kropp pÄgÄr stÀndigt otaliga kemiska reaktioner. Kemiska reaktioner som t.ex. att bryta ned maten sÄ att du kan ta upp nÀringen.

Den kemiska reaktionen brukar beskrivas sÄhÀr: Molekyler eller Àmne (kallat substrat) som omvandlas till andra molekyler (kallat produkter).

Kemiska reaktioner
Exempel pÄ kemiska reaktioner.

I de hÀr kemiska reaktionerna sÄ kan det finnas enzymer som hjÀlper till. Enzymerna kan öka hastigheten eller minska hastigheten pÄ reaktionerna.

I stort sett alla processer i kroppens celler behöver enzymer för att kunna ske tillrÀckligt fort (reaktionerna blir miljontals gÄnger snabbare med enzymerna Àn utan).

Idag kÀnner man till mer Àn 4.000 kemiska reaktioner i kroppen som fÄr hjÀlp av enzymer. Och enzymerna Àr vÀldigt specifika, ett sorts enzym kan bara hjÀlpa till vid en sorts reaktion eller ett par olika sorters reaktioner.

I matsmÀltningen finns det t.ex. matsmÀltningsenzymerna pepsin, trypsin och kymotrypsin.

Aktiviteten hos ett enzym kan pÄverkas av temperatur, kemisk miljö som pH och hur mycket av Àmnet som finns som de ska pÄverka.

Och aktiviteten hos ett enzym kan ocksÄ pÄverkas av andra molekyler. Dessa kallas antingen inhibitorer om de minskar enzymets aktivitet, eller aktivatorer om de ökar enzymets aktivitet.

Mediciner Àr ofta inhibitorer eller hÀmmare.

Statiner Àr sÄdana enzymhÀmmare

Statiner hÀmmar funktionen hos ett enzym i din kropp. Ett enzym som heter HMG-CoA reduktas som Àr med i den reaktionskedjan nÀr kolesterol bildas i levern (se ovan).

Pravastatin hindrar enzymets funktion genom att blockera den aktiva platsen pÄ enzymet som skulle ha reagerat med HMG-CoA.

Det gör att statiner minskar bildandet av kolesterol i levern.

Pravastatin pÄverkar dessutom ditt kolesterol pÄ ett sÀtt till.

Pravastatin hÀmmar ocksÄ bildandet av smÄ LDL (very-low-density-lipoproteins), vilket Àr förstadiet till LDL (low-density-lipoproteins). Denna reducering ökar ocksÄ upptaget av LDL, sÄ att det minskar i blodet.

NĂ€r du Ă€ter pravastatin sĂ„ resulterar detta i mindre kolesterol i blodet och lĂ€gre nivĂ„ av det ”onda” kolesterolet, LDL. Även en liten minskning av triglycerider och en liten ökning av det ”goda” kolesterolet HDL (high-density lipoproteins) Ă€r vanligt.

HÀr lÀser du vidare

LĂ€s mer om: