Simvastatin

Simvastatin – den största statinen i Sverige.

LÀs om nyttan kontra risken med statiner, om allvarliga simvastatin biverkningar och hur stort det Àr med detta lÀkemedel. Och att du kan fÄ olika mÀrken varje gÄng du ska hÀmta ut ditt lÀkemedel pÄ apoteket.

Statiner Àr en grupp lÀkemedel som Àr kolesterolsÀnkande.

De ges för att sĂ€nka det ”onda kolesterolet” LDL.

Varför ska du Àta simvastatin?

Anledningen till att man vill sÀnka ditt kolesterol Àr att man tror att det kan minska risken för att du drabbas av Äderförkalkning/Äderförfettning/ateroskleros och i förlÀngningen hjÀrt- och kÀrlsjukdomar som stroke, hjÀrtinfarkt och blodpropp. Mer om simvastatin.

simvastatin motverkar ateroskleros

Om det verkligen Àr sÄ Àr dock omdebatterat. Högt kolesterol har visat sig inte vara en riskfaktor för Àldre mÀnniskor. Det finns t.o.m. forskning som visar att mÀnniskor med högt kolesterol lever lÀngst.

MĂ„nga hĂ€vdar att statiner ges för brett och att nyttan Ă€r liten. Bara för att du har högt kolesterol Ă€r du inte sjuk. ÄndĂ„ fĂ„r mĂ„nga statiner bara p.g.a. av kolesterolvĂ€rdena.

Endast mĂ€n som tidigare haft en infarkt kan ha nytta av att ta statiner. ”Sannolikheten för att en manlig sextioĂ„rig infarktpatient Ă€r vid liv om fem Ă„r Ă€r ungefĂ€r 90 procent och om han tar en statintablett dagligen ökar den till 92 procent. Vad de flesta inte vet Ă€r att inget statin­experiment har lyckats förlĂ€nga livet för kvinnor eller för friska mĂ€nniskor.” [ref. DN]

ateroskleros

Och att ta statiner Ă€r inte ofarligt…

Simvastatin biverkningar: pÄverkar dina muskler, din hjÀrna och kan ge dig cancer

En av de vanligaste biverkningarna Àr muskelvÀrk och svaghet i musklerna. Se nedan.

Andra simvastatin biverkningar Àr huvudvÀrk, trötthet, yrsel, buksmÀrtor, förstoppning, diarré, illamÄende och krÀkningar.

HjÀrnan Àr vÄrt kolesterolrikaste organ och att sÀnka hjÀrnans kolesterolnivÄerna med lÀkemedel kan vara riskfyllt. Du kan drabbas av minnesförlust, depression, aggresivitet, sömnstörningar, mardrömmar och insomningsproblem.

Du kan ocksÄ drabbas av nervsjukdom, inflammation i lever och bukspottkörtel. Du kan fÄ muskelinflammation och muskelsjukdomar som simvastatin biverkningar.

Högre doser av lĂ€kemedlet (minst 40 mg) ger ökad risk för njursjukdom: ”De patienter som tog statiner i hög dos löpte 34 procent ökad risk att ha blivit intagna för sjukhus pĂ„ grund av akut njurskada inom 120 dagar, jĂ€mfört med dem som tog lĂ„ga doser”. [ref. Dagens Medicin]

simvastatin simidon 40 mg

Impotens efter nÄgra mÄnaders behandling har visats upptrÀda hos 20 % av manliga hjÀrtpatienter.

En annan mindre kĂ€nd risk Ă€r att du riskerar att drabbas av cancer. Hudcancer Ă€r den typ av cancer som upptĂ€cks tidigast nĂ€r du utsĂ€tts för cancerframkallande Ă€mnen. Men hudcancer rapporteras inte. ”Antalet fall av hudcancer ökade i de tvĂ„ första simvastatinexperimenten”. [ref. DN]

Simvastatin muskelvÀrk

Det kan vara sÄ att du drabbas av muskelkramper, muskelvÀrk, muskelsmÀrtor eller muskelsvaghet (myopati) nÀr du tar din medicin. SÀrskilt nÀr du Àter höga doser av lÀkemedlet (80 mg).

Officiella siffror sÀger att det Àr mindre Àn 1 procent som drabbas, men oberoende forskare rapporterar om att sÄ mÄnga som var fjÀrde drabbas.

BesvÀren kan upptrÀda först nÄgra Är efter att du börjat ta ditt lÀkemedel. Simvastatin muskelvÀrk kan misstas som muskelreumatism.

Du kan prova att byta till en annan statin om du fÄr sÄdana besvÀr. Atorvastatin i dosen 20-40 mg sÀnker kolesterolet lika effektivt som simvastatin 80 mg men ger mindre risk för myopati. [ref. LÀkartidningen]

Du kan fÄ olika simvastatin-lÀkemedel nÀr du gÄr till apoteket

Det var forskare pĂ„ Merck & Co som tog fram simvastatin. De patenterade sitt lĂ€kemedel och sĂ„lde det under varumĂ€rkesnamnet Zocor. I vissa lĂ€nder har det andra namn, som Zocord i Sverige och Österrike.

simvastatin

2006 gick patentet ut och det blev fritt fram för andra företag att ta fram ett likvÀrdigt lÀkemedel med samma verksamma Àmne (simvastatin). Det kallas för generiska lÀkemedel och de Àr utbytbara mot varandra.

Eftersom apoteken alltid ska ge dig det billigaste lÀkemedlet sÄ kan det vara sÄ att du fÄr olika simvastatin-lÀkemedel frÄn gÄng till gÄng nÀr du hÀmtar ut din medicin.

I Sverige finns idag följande:

 • Simidon (tredje största generikatillverkaren i vĂ€rlden: Actavis, Irland/USA)
 • Simvastatin Arrow (tredje största generikatillverkaren i vĂ€rlden: Actavis, Irland/USA)
 • Simvastatin Bluefish (Bluefish Pharmaceuticals, Sverige)
 • Simvastatin Krka (Krka, Slovenien)
 • Simvastatin Orion (Orion, Finland)
 • Simvastatin Ranbaxy (femte största generikatillverkaren i vĂ€rlden, Ranbaxy + Sun Pharma, Indien)
 • Simvastatin Sandoz (nĂ€st största generikatillverkaren i vĂ€rlden: Sandoz, inom företagsgruppen Novartis, Schweiz)
 • Simvastatin Stada (Stada, Tyskland)
 • Simvastatin Teva (vĂ€rldens största generikatillverkare: Teva, Israel)
 • Zocord (Merck, USA)

Du har alltid rÀtt att fÄ mÀrkeslÀkemedlet Zocord men dÄ fÄr du sjÀlv betala för den högre kostnaden.

Hur stort Àr lÀkemedlet?

LÀkemedlet Àr den vanligaste statinen i Sverige.

Det finns ocksÄ andra statiner. De nÀst största i Sverige Àr:

 • Atorvastatin, varumĂ€rkesnamn: Lipitor
 • Rosuvastatin, varumĂ€rkesnamn: Crestor
 • Pravastatin, varumĂ€rkesnamn: Pravachol

Mer Àn en halv miljon mÀnniskor fÄr statiner i Sverige.

Internationellt

LÀkemedlet Àr den nÀst största statinen internationellt, nÀst efter Atorvastatin.

Under 2005, innan patentet gick ut, sĂ„ldes det simvastatin för 231 miljarder kronor i hela vĂ€rlden. Det var dĂ„ företaget Merck & Co’s bĂ€st sĂ€ljande lĂ€kemedel.

Efter att patentet gick ut sÄ ökade konkurrensen och kostnaden för lÀkemedlet sÀnktes rejÀlt.

Under 2011 sÄldes det simvastatin för 11,9 miljarder kronor ($1.64 billion). Det gjorde lÀkemedlet till det 9:e mest sÄlda generiska lÀkemedlet i vÀrlden. De största tillverkarna för lÀkemedlet det Äret var Teva och Novartis (vÀrldens tvÄ största generikatillverkare).

Atorvastatin sÄldes det för 13 miljarder ($1.79 billion) det Äret, vilket gjorde det till det 7:e mest sÄlda generiska lÀkemedlet i vÀrlden. [ref. FiercePharma]

LÀs mer om Atorvastatin hÀr.

SÄ hur ska du se pÄ simvastatin, biverkningar och nytta?