Pravastatin Ranbaxy

Pravastatin Ranbaxy Àr en av de pravastatin-lÀkemedel som finns.

Pravastatin hör till gruppen statiner, vilka Àr kolesterolsÀnkande lÀkemedel.

Kolesterol Àr ett fett som finns i kroppen (lÀs mer hÀr om kolesterol). Det finns en teori om att höga kolesterolhalter i blodet kan orsaka Äderförkalkning, eller Äderförfettning.

Åderförkalkning har andra namn som Ă„derförfettning, arterioskleros, ateroskleros. Det Ă€r nĂ€r blodkĂ€rlsvĂ€ggarna fĂ„r lagringar pĂ„ insidan. Det gör blodkĂ€rlen stelare och med tiden blir de trĂ€ngre vilket gör det svĂ„rare för blodet att passera.

DÄ kan man fÄ blodproppar, som i sin tur kan ge stroke eller hjÀrtinfarkt.

Pravastatin Ranbaxy biverkningar du kan drabbas av

Det Àr olika om man drabbas av Pravastatin Ranbaxy biverkningar eller inte fÄr nÄgra alls.

I vissa fall Àr biverkningarna tecken pÄ riktigt allvarliga sjukdomstillstÄnd, och dÄ Àr det viktigt att genast kontakta lÀkare.

LÀs om Pravastatin Ranbaxy biverkningar hÀr, och nÀr du ska kontakta lÀkare.

Att ta Pravastatin Ranbaxy tabletter

NÀr du ska börja anvÀnda din medicin Àr det viktigt att du kontrollerar sÄ att du inte har nÄgra av de sjukomstillstÄnd (eller att det ligger i slÀkten) nÀr du ska vara försiktig med pravastatin, eller till och med helt lÄta bli att den medicinen.

Du tar alltid din medicin pÄ samma tid varje dag, pÄ kvÀllen Àr det vanligaste.

LÀs om vad du bör veta innan du tar Pravastatin Ranbaxy, och hur du ska ta den.

Andra pravastatin-lÀkemedel

Pravastatin Ranbaxy Àr ett av flera lÀkemedel med pravastatin.

Ursprungligen fanns det ett pravastatin-lÀkemedel, som sÄldes under varumÀrkesnamnet Pravachol.

Efter att patentet gick ut för Pravachol sÄ var det fritt fram för andra företag att ta fram ett likvÀrdigt lÀkemedel med samma verksamma Àmne (pravastatin). Det heter generiska lÀkemedel.

Alla generiska pravastatin-lÀkemedel Àr likvÀrdiga och dÀrför utbytbara mot varandra. NÀr du fÄr pravastatin pÄ ditt apotek sÄ kan det vara olika mÀrken frÄn gÄng till gÄng. Det beror pÄ att apoteket alltid mÄste erbjuda dig det likvÀrdiga lÀkemedlet med lÀgst pris.

I Sverige finns just nu dessa lÀkemedel med pravastatin, förutom Pravastatin Ranbaxy:

Namnen pÄ dessa generiska lÀkemedel Àr den aktiva substansen (pravastatin) + företagsnamnet.

Om Pravastatin Ranbaxy

Pravastatin Ranbaxy kommer frÄn företaget Ranbaxy. Det Àr ett generiskt lÀkemedel som finns i tablettform med dosen 40 mg.

Ranbaxy Àr ett indiskt företag som startades av Ranbir Singh och Gurbax Singh (företagsnamnet kommer frÄn Ranbir och Gurbax).

2008 köptes företaget upp av det japanska lÀkemedelsföretaget Daiichi-Sankyo. 2014 sÄ har det indiska lÀkemedelsföretaget Sun Pharma kommit överens om att köpa Ranbaxy av Daiichi-Sankyo.

Detta gör nu att Sun Pharma och Ranbaxy tillsammans blir vÀrldens femte största generikatillverkare med en portfölj pÄ 629 generiska lÀkemedel. Det fÄr verksamhet i 65 lÀnder, och med 47 tillverkningsplatser pÄ fem kontinenter.

Hur pravastatin fungerar

Pravastatin pÄverkar dina kolesterolnivÄer, men hur gÄr det till?

LÀs hÀr om hur Pravastatin Ranbaxy pÄverkar din kropp.