Atorvastatin

Atorvastatin – den vanligaste statinen i vĂ€rlden.

LÀs hÀr om snabba fakta, debatten kring nyttan med atorvastatin, och om skadliga atorvastatin biverkningar.

atorvastatin_molekyl

Snabba fakta om atorvastatin

Det hĂ€r lĂ€kemedlet tillhör gruppen statiner, som Ă€r kolesterolsĂ€nkande. Det sĂ€nker det skadliga eller ”onda” kolesterolet, LDL-kolesterolet.

Atorvastatin var den femte statinen som togs fram. Den visade sig ge en mer dramatisk sÀnkning av LDL Àn andra statiner. LÀs mer: atorvastatin.

FrÄn 1996 till 2012 sÄldes atorvastatin under handelsnamnet Lipitor (innehavare av patentet var Pfizer) och blev vÀrldens mest sÄlda lÀkemedel genom tiderna, inbringande 901 miljarder kronor.

atorvastatin_calcium

Efter att patentet gick ut var det fritt fram för andra lÀkemedelsföretag att ta fram likvÀrdiga lÀkemedel (generiska lÀkemedel) med samma aktiva substans (atorvastatin).

Idag finns det en rad mÀrken bl.a. Lipitor, Atorvastatin Actavis, Atorvastatin Ranbaxy, Atorvastatin Sandoz och Atorvastatin Teva. NÀr du hÀmtar din medicin pÄ apoteket kan det variera vilket mÀrke du fÄr, beroende pÄ vilket som Àr billigast för nÀrvarande.

Varför ska du ta atorvastatin?

Det Àr en bra frÄga faktiskt.

Att du fÄr ett kolesterolsÀnkande lÀkemedel Àr inget ovanligt. Minst 700 000 svenskar fÄr statiner idag.

Men behöver du det?

Ja, dÀrom rÄder olika meningar.

Det finns de som tror (gamla teorier) att om du har högt kolesterol ökar det risken för att du fÄr Äderförkalkning (ateroskleros eller Äderförfettning som det Àven kallas). Det i sin tur kan pÄ sikt leda till hjÀrt- och kÀrlsjukdomar som hjÀrtinfarkt och stroke.

Dessa personer vill sÀtta in kolesterolsÀnkande lÀkemedel för att sÀnka kolesterolet sÄ att du inte ska drabbas av dessa följder. De vill ocksÄ ge dig en fettsnÄl kost, och förordar istÀllet att du Àter mycket kolhydrater.

Och sÄ finns det de som menar (nya teorier) att högt kolesterol inte har nÄgot samband med Äderförkalkning, och dÀrför behöver du inte alls ta statiner för att minska risken för hjÀrtinfarkt och stroke. Höga kolesterolvÀrden Àr inte nÄgot farligt i sig.

IstÀllet tror de att det Àr fettsnÄl och kolhydratrik kost som Àr boven. Mycket kolhydrater leder till att du pÄ sikt utvecklar insulinresistens, och det Àr det som i sin tur leder till att du fÄr Äderförkalkning och kan drabbas av hjÀrtinfarkt och stroke.

Dessa personer vill istÀllet att du ska Àta nyttiga fetter och hÄlla kolhydratintaget lÀgre. Detta för att du ska ha en jÀmn insulinnivÄ i kroppen, och pÄ sÄ sÀtt slippa Äderförkalkning och slippa att kroppen lagrar in kolhydratöverskottet som fett.

Motion menar alla Àr viktigt, och vid övervikt förordar bÄda lÀgren viktminskning (men vÀgen dit Àr olika; fettsnÄlt eller kolhydratsnÄlt).

Tillhör du dem som behöver statiner?

LÀkarkÄren Àr delad i frÄgan. Vilken falang tilllhör din lÀkare?

Den mest statin-liberala falangen vill sĂ€nka det ”onda” LDL-kolesterolet sĂ„ mycket som möjligt. De förordar att i princip alla borde fĂ„ statiner i förebyggande syfte, och att nyttan övervĂ€ger riskerna.

effekt_av_atorvastatin_CARDS
Effekt av 10 mg atorvastatin per dag (enl. CARDS- studien, Pfizer) pÄ allvarliga typer av hjÀrt- kÀrlsjukdomar.

DÀrefter finns det de lÀkare som förordar statiner till alla med kolesterolvÀrden över en viss nivÄ. Förut var det totalkolesterolet (HDL+LDL) över 5,0. Numera tittar man pÄ LDL-nivÄn och menar att alla med ett vÀrde över 3,0 ska fÄ statiner, oavsett hur frisk eller sjuk man Àr.

Sedan finns det de lÀkare som menar att statiner bara behöver ges till de som Àr sjuka i övrigt:

  • DĂ„ menar man i första hand personer som tidigare har drabbats av hjĂ€rtinfarkt eller stroke. DĂ„ kan statiner ges för att minska risken att drabbas igen.
  • Det kan ocksĂ„ vara personer som har en riskbild i stort som att t.ex. att man har diabetes, röker, har högt LDL, högt blodtryck och nedsatt njurfunktion.

Sedan finns det pĂ„ andra ytterkanten de lĂ€kare som menar att skadan med statiner i stort sett alltid Ă€r större Ă€n nyttan med statiner. De tillhör dem som menar att kolesterol inte alls Ă€r farligt, och visar pÄ att Ă€ldre med högt kolesterol tvĂ€rtom lever lĂ€ngre. Enligt forskning Ă€r det bara tidigare hjĂ€rtsjuka mĂ€n som kan ha en liten nytta av statiner. Och dessutom: ”För kvinnor finns ingen nytta alls bevisad.” [Ref. Storstockholms Diabetesförening]

Atorvastatin biverkningar: Hur skadligt Àr det?

Du kan drabbas av atorvastatin biverkningar nÀr du tar din medicin. Det Àr frÀmst muskelvÀrk som mÄnga drabbas av. Det kan komma först efter nÄgra Ärs anvÀndning.

atorvastatin_biverkningar

Vid lÀkemedelsstudier kontrolleras biverkningar under 3 Ärs tid. DÀrför Àr det antagligen vanligare med vissa biverkningar, som muskelvÀrk, ledvÀrk och ryggsmÀrtor, Àn vad som anges i bipacksedeln.

Andra vanliga biverkningar Àr förhöjda blodsockernivÄer, matsmÀltningsbesvÀr, illamÄende, diarré och förstoppning, halssmÀrta, inflammation i nÀsslemhinnan och nÀsblod.

Mindre vanliga biverkningar Àr t.ex. anorexi eller viktökning, utslag, hÄravfall, hepatit, sömnlöshet och mardrömmar, minnesförlust, minskad kÀnslighet för beröring och smÀrta, domningar/stickningar i tÄr och fingrar,  yrsel, dimsyn och ringningar i öronen.

Dessutom Àr det risk att du fÄr diabetes typ 2, depression och sexuella svÄrigheter nÀr du tar din medicin.

”– Ingen ska inbilla mig att en typ 2-diabetiker blir bĂ€ttre av en medicin som kan utlösa diabetes, det Ă€r helt ologiskt. Det finns flera experiment som visar att statiner minskar insulinproduktionen i bukspottskörteln.” [Uffe Ravnskov, ref. Storstockholms Diabetesförening]

Vill du slippa atorvastatin muskelvÀrk?

Du kan börja med att lÄta bli att ta din medicin ca fem dagar och se om atorvastatin muskelvÀrk försvinner, och sedan Äteruppta medicinen för att se att besvÀren kommer tillbaka.

Lider du av biverkningar av atorvastatin kan du be lÀkaren att fÄ byta till pravastatin eller rosuvastatin:

”Vid biverkningar pĂ„ simvastatin/atorvastatin, som har liknande nedbrytningsvĂ€gar, rekommenderas pravastatin eller rosuvastatin dĂ„ dessa metaboliseras via andra vĂ€gar, och Ă€r mer vattenlösliga. (…) rosuvastatin Ă€r betydligt effektivare, men betydligt dyrare.” [Ref. Landstinget i Östergötland]

Eller sÄ finns det andra saker du kan prova:

”Vidare har det visat sig att de flesta patienter som reagerat med muskelvĂ€rk slipper denna om behandlingen avslutas under nĂ„gon mĂ„nad och dĂ€refter Ă„terinsĂ€tts. Drygt 70 % av patienterna har dĂ„ kunnat fördra sin statin vid uppföljning i upp till 3 Ă„r.”

”Om det inte fungerar med nĂ„gon statin, men indikationen Ă€r stark, kan ett försök göras, dĂ„ man börjar med bara en tablett i veckan, som sedan sakta ökas till högsta möjliga biverkningsfria dos.” [Ref. Landstinget i Östergötland]

Ref.: http://www.atorvastatin.se/

Vilka statiner finns det?

Atorvastatin (Lipitor) frÄn Pfizer Àr den största statinen i vÀrlden, men i Sverige Àr den Àldre simvastatin (Zocor eller Zocord) vanligast.

DÀrutöver finns det pravastatin (Pravachol) och rosuvastatin (Crestor).

Fördjupa dig mer i Lipitor hÀr, eller i simvastatin hÀr.

Du kan lÀsa om pravastatin hÀr: förstahands-alternativet till atorvastatin.